Apolipoproteinele sunt componente proteice ale lipoproteinelor și au rolul de a evalua riscul de boala coronariana. Apolipoproteina A (APO A) este componentul principal al HDL (90%).

Recomandări pentru determinarea apolipoproteinelor

  • evaluarea pacienților predispuși la boala coronariana
  • stabilirea diagnosticului bolii Tangier
  • nivelul borderline al colesterolului
  • raportul colesterol/HDL crescut, cu valoare normală a colesterolului
  • valori normale ale profilului lipidic la copii și adulți cu istoric familial pozitiv
  • pacienți cu hipertrigliceridemie care au risc de boala coronariană

Pregătire pacient

– pacientul nu mănâncă cu 12-14 ore înaintea recoltării.

Recipient de recoltare

– vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.

Interpretarea rezultatelor:

Creșterea APO A-1:

  • hiper-alfa-lipoproteinemie familială
  • sarcină
  • tratament estrogenic
  • consum de alcool
  • efort fizic

Scăderea APO A-1:

  • dieta
  • fumat
  • boala Tangier
  • hipoalfalipoproteinemie familială
  • diabet zaharat
  • hemodializa
  • infecții
  • beta-lipoproteinemie
  • deficit de Apo C-II
  • deficit de Apo A-I-CIII
  • hipertrigliceridemie (familială)
  • boala coronariană prematură
  • afectare hepatocelulară
  • sindrom nefrotic și boala renală