Apolipoproteinele sunt componente proteice ale lipoproteinelor și au rolul de a evalua riscul de boala coronariana. Apolipoproteina A (APO A) este componentul principal al HDL (90%).
Recomandări pentru determinarea apolipoproteinelor
- evaluarea pacienților predispuși la boala coronariana
- stabilirea diagnosticului bolii Tangier
- nivelul borderline al colesterolului
- raportul colesterol/HDL crescut, cu valoare normală a colesterolului
- valori normale ale profilului lipidic la copii și adulți cu istoric familial pozitiv
- pacienți cu hipertrigliceridemie care au risc de boala coronariană
Pregătire pacient
– pacientul nu mănâncă cu 12-14 ore înaintea recoltării.
Recipient de recoltare
– vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Interpretarea rezultatelor:
Creșterea APO A-1:
- hiper-alfa-lipoproteinemie familială
- sarcină
- tratament estrogenic
- consum de alcool
- efort fizic
Scăderea APO A-1:
- dieta
- fumat
- boala Tangier
- hipoalfalipoproteinemie familială
- diabet zaharat
- hemodializa
- infecții
- beta-lipoproteinemie
- deficit de Apo C-II
- deficit de Apo A-I-CIII
- hipertrigliceridemie (familială)
- boala coronariană prematură
- afectare hepatocelulară
- sindrom nefrotic și boala renală