Alfa-2-macroglobulina (A2M) este cea mai mare proteina plasmatica nonimunoglobulinică (greutate moleculara de 725 kDa), fiind alcătuita din 4 lanțuri polipeptidice ce conțin o secvența specifică de aproximativ 35 aminoacizi (regiunea „momeală”) și un domeniu tioester similar cu cel din structura fracțiunilor C3 și C4 ale complementului.

Recomandări pentru determinarea alfa2-macroglobulinei

Evaluarea pacienților cu pancreatita, sindrom nefrotic, diabet și ciroza hepatică.

Valorile α2-macroglobulinei sunt crescute în sindrom nefrotic proporțional cu severitatea pierderii de proteine.

Creșteri moderate ale valorilor plasmatice de α2-macroglobulina pot fi observate la pacienții cu ciroza hepatică și în fazele incipiente ale nefropatiei diabetic.

În stările hiperfibrinolitice, după intervenții chirurgicale majore, insuficiență hepatică severa și pancreatita acuta se înregistrează concentrații reduse de α2-macroglobulina. Nivelurile de A2M sunt scăzute în sepsis și au fost asociate cu evoluție letală în unele studii.

Bolnavii care au suferit un infarct miocardic acut și au valori plasmatice scăzute de α2-macroglobulina au un prognostic mult mai bun, cu perioada de supraviețuire mai mare de un an.

Creșterile sau scăderile A2M pot fi observate din modificările fracțiunii alfa2-globulinelor din electroforeza proteinelor serice .

Pregătire pacient

– à jeun (pe nemâncate).

Specimen recoltat

– sânge venos. vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.