Informatii generale
Acidul lactic este produsul final al metabolismului anaerob al glucozei si este produs zilnic (prin exercițiu fizic), dar și ca urmare a proceselor patologice (ex: stările de șoc). La pH fiziologic, acidul lactic disociază in lactat și ioni de hidrogen, lactatul fiind eliminat de către ficat și rinichi.
Principalele indicații ale testării
- Hipoxie tisulara.
- Diabet zaharat.
- Neoplazii.
- Intoxicație cu etanol/metanol.
- Acidoza metabolica.
Recipient de recoltare
– Vacutainer cu anticoagulant heparina preferabil.
Stabilitate proba
– Temperatura camerei: 30 min (heparina)
– Refrigerata (2-8˚C): 2 h.
– Congelata (-18˚C): indefinit.
Valori crescute:
- Acidoza lactica tip A: hipoperfuzie sistemica sau regionala, hipoxie severa, activitate anaeroba crescuta.
- Acidoza lactica tip B1: neoplazie, septicemie, insuficiență renală, insuficiență hepatică.
- Acidoza lactica tip B2: medicamente care interferă cu metabolismul lactatului, toxice.
- Acidoza lactica tip B3: defecte metabolice congenitale (ex. miopatia metabolica a Labrador Retrieverilor).