Informatii generale

Acidul lactic este produsul final al metabolismului anaerob al glucozei si este produs zilnic (prin exercițiu fizic), dar și ca urmare a proceselor patologice (ex: stările de șoc). La pH fiziologic, acidul lactic disociază in lactat și ioni de hidrogen, lactatul fiind eliminat de către ficat și rinichi.

Principalele indicații ale testării

  • Hipoxie tisulara.
  • Diabet zaharat.
  • Neoplazii.
  • Intoxicație cu etanol/metanol.
  • Acidoza metabolica.

Recipient de recoltare

– Vacutainer cu anticoagulant heparina preferabil.

Stabilitate proba

– Temperatura camerei: 30 min (heparina)
– Refrigerata (2-8˚C): 2 h.
– Congelata (-18˚C): indefinit.

 Valori crescute:

  • Acidoza lactica tip A: hipoperfuzie sistemica sau regionala, hipoxie severa, activitate anaeroba crescuta.
  • Acidoza lactica tip B1: neoplazie, septicemie, insuficiență renală, insuficiență hepatică.
  • Acidoza lactica tip B2: medicamente care interferă cu metabolismul lactatului, toxice.
  • Acidoza lactica tip B3: defecte metabolice congenitale (ex. miopatia metabolica a Labrador Retrieverilor).
Convulsii sau efort fizic intens.
Stres, tremur, contenție dificilă, surescitație, staza venoasă.
Nesepararea imediată a plasmei de celule.